www.dantux.com

Comuna Harman
Istoria
| Pagina Principala | Istoria | Localizare | Contact |
| Introducere | Preistoria si antichitatea | Evul Mediu | Epoca Moderna | Bibliografie |

Organizarea bisericii in Harman

Administratia bisericeasca este mult mai veche decat cea laica.
Din punct de vedere bisericesc, locuitorii din Tara Birsei s-au aflat la inceput sub jurizdictia episcopului Transilvaniei.
Odata cu anul 1213, Wilhelm, episcopul Transilvaniei, ingaduia locuitorilor Tarii Birsei "sa faca in chip slobod (subl.ns.) hirotonisiri de preoti pentru bisericile ce se vor ridica in acea tara, cu conditia ca acesti preoti sa fie recomandati episcopului Transilvaniei"171.
In anul 1223, la cererea cavalerilor teutoni, Papa Honoriu al III-lea numirea unui decan sau arhiprebister pentru numerosii clerici aflati in Tara Birsei172.
Cu aceasta masura papa scotea de sub jurizdictia episcopala Tara Birsei, subordonand-o scaunului papal. Probabil Roma intentiona sa intemeieze in Tara Birsei o noua episcopie.
De aici incolo, Tara Birsei forma, din punct de vedere al administratiei bisericesti, un decanat de sine statator. Ca subunitati ale administratiei bisericesti, au aparut in toate teritoriile locuite de sasi decanate sau capitule, care in general aveau in subordine mai putine sate decat scaunele sau districtele173.
Inca din anul 1213 preotii primeau "zeciuiala", pamanturile institutiei bisericesti fiind date in arenda si lucrate de catre tarani.
Folosirea pamanturilor bisericii era conditionata de plata unei dari, numita "Meddem", platita in produse, in special cereale, dare caracteristica pentru satele sasesti. Desi aeasta obligatie este mentionata numai in secolul al XVI-lea, este posibil ca ea sa fi existat cu mult inainte174.
In secolul al XIV-lea, pana la introducerea Reformei, independenta capitulelor s-a intarit. Impotriva legii si a obiceiurilor preotii si capelanii ajunsesera sa tina in locuintele lor carciumi, sustragadu-se de la plata impozitelor catre comuna. Din aceasta cauza, in anul 1502, regele va emite un ordin prin care se interziceau aceste practici175.
In anul 1550 are loc o "inspectie" a bisericilor, ocazie cu care s-a reglementat si problema vanzarii vinului de catre preoti.
Acestora li s-a acordat dreptul sa vanda 5 galeti de vin in acelasi timp cu ceilalti locuitori. Sfatul baranilor trebuia sa verifice calitatea vinului vandut de preot, acesta avand la randul lui obligatia sa ceara masura corecta de la primar176.
Privilegiul privind alegerea preotilor in mod liber s-a pastrat in toata aceasta perioada. In anul 1457, Petru, decanul capitolului din Brasov, confirma pe noul preot ales de catre locuitorii comunei Harman (subl.ns.)177.
In secolul al XVI-lea se introduce Reforma. Initiata in Germania de catre Martin Luther (1483-1546), Reforma a determinat o ampla miscare sociala indreptata impotriva bisericii catolice. Deja spre sfarsitul secolului al XV-lea, Biserica catolica devenise o frana in calea dezvoltarii comunitatilor. Taxele erau din ce in ce mai mari, functiile bisericesti se vindeau, abuzurile facute de preoti erau numeroase.
Martin Luther nu a urmarit sa desfiinteze biserica catolica (nici nu avea cum, caci biserica catolica reprezenta o adevarata forta in societatea medievala), ci doar a dorit sa simplifice cultul ei religios. Ideile lui au prins, Reforma castigand teren in mai toate statele din Apusul Europei. Pentru Tara Birsei scrierile lui Martin Luther au fost cunoscute datorita lui Johannes Honterus, reforma castigand in Harman datorita preotului Mathias Glatz, care a oficiat in Harman intre anii 1550-1556178.
In anul 1793 preotul cetatii Brasov, impreuna cu decanatul, a conceput un regulament valabil pentru intreg districtul Brasovului.
Conform acestui regulament, salariile preotilor erau stabilite prin decizia magistratului si capitulului; totodata, preotii aveau dreptul la locuinta, teren, care le era dat in folosinta, impozitele pe acestea fiind suportate de catre caseria alodiala. In acest scop, pentru a suplini cheltuielile preotului, in anul 1758 in Harman s-a decis ca fiecare gospodarie sa plateasca o dare de 60 de denari179.
In ce priveste biserica ordodoxa din Harman, aceasta a fost construita in anul 1754, dupa patru ani de la construirea ei instlandu-se si un clopot180.
Din pacate acestea sunt singurele informatii pe care le detinem despre biserica romana din Harman, pentru toata perioada evului mediu.

^SUS^
Copyright © dantux.com; Toate drepturile sunt rezervate
Pentru intrebari si sugestii, va rugam contactati-ne