www.dantux.com

Comuna Harman
Istoria
| Pagina Principala | Istoria | Localizare | Contact |
| Introducere | Preistoria si antichitatea | Evul Mediu | Epoca Moderna | Bibliografie |

Invatamantul in Harmanul medieval


In mod oficial prima mentiune documentara despre existenta scolilor in Tara Birsei o avem din anul 1429, dar credem ca scolile au luat fiinta imediat dupa ce, in asezarile colonistilor germani, s-au ridicat biserici, acestea fiind cele care vor organiza primele scoli.
De asemenea, nu stim sigur care erau disciplinele studiate de catre elevi la inceput; probabil ca citirea, scrierea, aritmetica si orele de religie nu lipseau dintre discipline.
In anul 1550, in urma "Inspectiei" bisericilor, se reglementeaza si problema scolilor. Astfel, in regulamentul care organiza functionarea scolilor se prevedea:
1. Obligativitatea educarii tinerilor.
2. Obligatia comunitatii de a intretine maistrii si profesorii.
3. Gratuitatea invatamantului scolar.
4. Elevii, dupa ce invatau sa citeasca, urmau sa invete sa scrie.
5. Profesorii erau subordonati preotului, dar acesta nu avea voie sa-i foloseasca la strangerea recoltelor, deoarece nu trebuiau sa-si neglijeze indatoririle scolare (probabil acest articol a fost conceput in urma unor abuzuri ale preotilor asupra profesorilor).
6. Preotul era obligat, in cazul in care avea copii dotati in scoala sa, sa-i trimita la o scoala din oras, comunitatea urmand sa le suporte cheltuielile181.
Pentru comuna Harman primii rectori pe care-i gasim in documente sunt Michael Helt (pentru anul 1635) si Michael Nossner (pentru anul 1645), dar mai mult ca sigur scoala exista in Harman cu mult inainte182.
In anul 1711, in cadrul scolii existau 3 cadre didactice. In urma recensamantului scolarilor efectuat in anul 1762 in Harman existau:

- copii de sex masculin - intre   5-10 ani - 40 elevi
10-15 ani - 44 elevi
15-20 ani - 43 elevi
- copii de sex feminin - intre 5-10 ani - 51 elevi
10-15 ani - 53 elevi
15-20 ani - 19 elevi
TOTAL: 250 elevi


Nu toti acesti copii frecventau in mod regulat scoala, deoarece decanul Tarii Birsei, Andreas Teutsch consemna, in urma inspectiei facute, ca numai 43 de baieti si 54 de fete frecvenat scoala din comuna Harman183.
O noua inspectie scolara in Tara Birsei, efectuata in anul 1763, a avut drept rezultat noi recomandari menite sa imbunatateasca sistemul de invatamant:
- manualele scolare urmau sa fie cumparate, pe cat posibil, de catre parinti;
- profesorii erau obligati sa aduca la cunostinta parintilor indatoririle scolare ale copiilor;
- durata anului scolar era stabilita de la inceputul lunii noiembrie pana la Rusalii;
- cladirile scolilor sa fie bine intretinute si marite daca este necesar;
- salariul profesorilor urma sa fie marit184.
In anul 1781, in comuna Harman se construieste scoala evanghelica, iar din 1792 salariile dascalilor erau stabilite astfel:

- Rectorul- 25 de florini
- Campanatorul- 20 de florini
- 5 florini pentru ingrijirea orologiului din turnul bisericii
- Cantorul- 16 florini185.

In ceea ce priveste invatamantul in limba romana se pare ca primele cursuri care sunt atestate in documente s-au tinut in casa parohiala incepand cu anul 1761. Tinand cont de faptul ca biserica a fost construita in anul 1754, credem ca aceste cursuri au fost organizate incepand cu ridicarea bisericii.
In anul 1786 comunitatea romaneasca cerea primariei aprobarea pentru achizitionarea a 16 trunchiuri de brad, necesare pentru terminarea localului de scoala186.
De asemenea, Harmanul a avut in evul mediu si elevi foarte dotati, care au reusit sa-si continue studiile la Universitatea din Viena.
Documentele vremii ii amintesc pe Johannes de Montemellis, care in anul 1423 era student la Viena, iar Laurentius Weiss si Antonius de Montemellis erau studentii aceleiasi Universitati in anii 1426 si 1427187.

^SUS^
Copyright © dantux.com; Toate drepturile sunt rezervate
Pentru intrebari si sugestii, va rugam contactati-ne